Srebrenica Photo

Srebrenica se nalazi u planinskom području u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine u entitetu Republika Srpska. Urbani dio Srebrenica se nalazi u dolini rijeke Križevica na 448 metara nadmorske visine, okružen brdima Sušica planine. Dio opšine graniči sa susjednom državom Srbijom, na krajnjem jugu sa opštinom Višegrad i Rogatica, na zapadu sa opštinom Milići i na sjeveru sa opštinom Bratunac. Grad se nalazi na oko 160 kilometara udaljenosti od Sarajeva i 120 km od Tuzle, a od Beograda Srebrenica je udaljena 210 km.
Prvi istoriski zapisi o Srebrenici datiraju iz rimskog doba, kad je osnovana kolonija imena rudarska Domavium na mjestu sadašnje Srebrenice. Danas su mnogi srednjovjekovni spomenicima ostali oko Srebrenice, uključujući i Donji i Gornji Srebrenik, Đurđevac, Ćubina, zajedno s 43 mjesta sa preko 815 nekropola sa autentičnim bosanskim nadgrobnih ploča pod nazivom „stećci“.

Nedaleko od Srebrenice, na 560 metara iznad razine mora je Guber. Put do Gruber naselja je uljepšan s raskošnom crnogoričnom i bjelogoričnom šumom. U blizini Gubera su izvori mineralne vode poznati širom regije zbog njihove ljekovitosti. Najpoznatiji izvor je Crni Gruber (Black Gruber), ovdje je pitka voda u stalnom 12,4 stupnjeva Celzijevih i stručnjaci tvrde da je lijek za mnoge bolesti. Potvrđeni sadržaj su željezo, bakar, kobalt, nikal i mangan. Najčešći tretmani ovom vodom su nedostatak željeza, umor, iscrpljenost, kožne bolesti, reumatizm, multipleskleroza, itd. Svakodnevna konzumacija vode Crni Gruber se preporuča samo pod nadzorom liječnika.

Leave a comment